Thialf Academy loodst Sandrine Tas naar Olympische Spelen ...

24 december

Het Olympisch Kwalificatie Toernooi staat in het vooruitzicht, en dat betekent dat in Heerenveen de spanning om te snijden is onder de topschaatsers. Behalve bij Thialf Academy hoofdcoach Simon Kuipers en zijn pupil Sandrine Tas. De uit België afkomstige Tas schaatst pas 3 jaar, tóch wist ze na een reeks World Cup series een ticket te bemachtigen voor de Olympische Winterspelen. Daarmee treedt Sandrine in de voetsporen van langebaan landgenoten Bart Swings en Mathias Vosté, die zich wederom hebben geplaatst voor de Spelen in Beijing.

Het lijkt bijna een wonder, pas leren schaatsen en bij de eerste beste kans je plaatsen voor de Spelen. Toch is het niet vreemd dat Sandrine Tas het schaatsen zo snel onder de knie wist te krijgen. De Belgische rijdster heeft haar sporen namelijk al verdiend in de inlinesport, waar ze meerdere Europese- en Wereldtitels achter haar naam wist te zetten. 

Op de foto: Sandrine Tas in actie op het ijs van Thialf

Op uitnodiging van de Koninklijke Belgische Schaatsfederatie (KBSF) maakte Sandrine in 2018 een uitstapje van de skeelerpiste naar het ijs, door samen met een groep getalenteerde inlineskaters deel te nemen aan het project ‘Road to Ice’ in Heerenveen. Een initiatief van Thialf Academy om internationale atleten zoals Sandrine te enthousiasmeren voor de schaatssport. Na een intensief trainingskamp keerde de 26-jarige rijdster terug naar huis om met het Belgische team zich te focussen op de ploegenachtervolging. 

Na deelname aan het EK Afstanden met het Belgische team in 2020 keerde Sandrine weer terug naar Heerenveen om onder support van de KBSF en ISU verder te werken aan haar persoonlijke ambitie, de Olympische Spelen. “Tijdens mijn eerdere kennismaking met Thialf Academy viel het me op dat mijn techniek zich in een rap tempo ontwikkelde, daarnaast had ik een goede klik met de coaches”. Daarmee doelt Sandrine onder andere op voormalig schaatser Simon Kuipers die sinds de oprichting van Thialf Academy hoofdcoach is. Over het traject vertelt Sandrine “Bij Thialf Academy wordt er veel aandacht geschonken aan een plan dat júist voor mij werkt. Het draait niet alleen om techniek, ook de bredere aanpak van de coaches heeft ervoor gezorgd dat ik alsmaar beter ben gaan schaatsen”.

“Alle rijders en coaches van Thialf Academy dragen hun steentje bij aan het succes van de ander. We doen dit met én voor elkaar. Dat is een prachtig proces om te begeleiden." Simon Kuipers, hoofdcoach Thialf Academy

Kuipers was ontzettend trots toen zijn pupil met een startbewijs voor de Spelen terugkeerde naar Heerenveen. “Onze ambitie is om het internationale schaatsen naar een hoger niveau te tillen. Toen de KBSF en Sandrine bij ons aanklopten hadden we al snel door dat we voor een grote uitdaging stonden maar wel één die overeenkwam met onze principes. Sandrine heeft er keihard voor gewerkt en dat loont zich tot deelname aan de Winterspelen”. De oud-olympiër geeft aan dat hij dit niet alleen met Sandrine voor elkaar heeft weten te boxen. “Alle rijders en coaches van Thialf Academy dragen hun steentje bij aan het succes van de ander. We doen dit met én voor elkaar. Dat is een prachtig proces om te begeleiden. Daarnaast hebben we ondersteuning van onze partners. Er is kennis en er zijn innovatieve technieken beschikbaar in Nederland en dat stellen we met ons programma beschikbaar aan landen waar dit niet vanzelfsprekend is. We werken samen met Innovatielab Thialf, de ISU, KNSB, Thialf en ook Topsport Noord is sinds aanvang één van de partners. Zo draagt iedereen een steentje bij om met elkaar een brede internationale toekomst voor het schaatsen te ondersteunen”. Kuipers vertelt daarbij dat Thialf om die redenen door de ISU aangewezen is als Center of Excellence. 

Thialf Academy hoofdcoach Simon Kuipers en Sandrine Tas

Thialf Academy hoofdcoach Simon Kuipers & Sandrine Tas

“De samenwerking met Thialf Academy versterkt de aanpak van de KBSF om een bredere groep schaatsers op te leiden, met als doel meerdere schaatsers op niveau van Bart Swings op te leiden”.  Jeroen Straathof, topsportdirecteur Vlaamse Schaatsunie

Voor het Belgische schaatsen is het een enorme opsteker dat er naast Bart Swings en Mathias Vosté ook een dame zich heeft geplaatst. “Het laat zien dat het Belgische schaatsen in de lift zit en ambitie heeft om in de breedte te groeien” aldus Jeroen Straathof. De Nederlandse oud-schaatser is topsportdirecteur bij de Vlaamse Schaatsunie en nauw betrokken bij het traject tussen Sandrine en Thialf Academy. “Het programma van de Thialf Academy is een mooi initiatief waar het Belgische schaatsen ook in de toekomst de vruchten van kan plukken”. Naast Sandrine trainen er met regelmaat schaatsers van Jong België mee met de groep van Thialf Academy. Straathof vertelt ook dat binnen de Belgische bond wordt gekeken naar een mogelijke structurele samenwerking op langere termijn. “De samenwerking met Thialf Academy versterkt de aanpak van de KBSF om een bredere groep schaatsers op te leiden, met als doel meerdere schaatsers op niveau van Bart Swings op te leiden”. 

Terwijl de Nederlandse schaatstop het kerstmaal overslaat om goed voorbereid aan de start van het OKT te staan, keert Sandrine met een ontspannen gevoel richting huis om niet alleen de feestdagen, maar ook haar Olympisch startbewijs te vieren. Tijdens de Winterspelen in februari komt ze uit op de mass-start en staat ze op de reservelijst op de 500, 1.000 en 1.500 meter. 


Vorige pagina