Levende legendes Sven en Ireen krijgen eigen bocht bij afscheid in Thialf...

12 maart

Het publiek is weer terug in Thialf en dat hebben Sven Kramer en Ireen Wüst geweten. Na twee seizoenen het zonder te moeten stellen konden zij eindelijk weer genieten van de aanwezigheid van de fans. Van al die trouwe bezoekers kregen zij zaterdag aan het eind van de middag het afscheid dat ze verdienden. Een uitverkocht en bomvol stadion gaf twee grootse schaatshelden een feestje om niet snel te vergeten.

Waar Wüst nog daadwerkelijk in actie kwam bij de World Cup finale in Heerenveen, werd Kramer al eerder op de dag al onder valse voorwendselen naar Thialf gelokt. Een koninklijke onderscheiding lag voor hem klaar: Officier in de Orde van Oranje Nassau. “Ik had deze niet zien aankomen. Ik ben heel dankbaar en hoop dat ik mensen heb kunnen inspireren en dat ze er net zoveel plezier aan beleven als ik heb gehad”, zei de zeer vereerde schaatser voordat hij samen met Wüst aan zijn ereronde over het ijs van Thialf begon.

Het was het begin van een middag vol verrassingen voor het iconische schaatsduo van de afgelopen twee decennia. Een middag waar ze zich geen enkele voorstelling bij konden maken, want nagenoeg alles van de hele ceremonie was geheim gebleven. “Vandaag overtrof mijn stoutste dromen van hoe je een afscheid voor je ziet. Ik viel van de ene verbazing in de andere”, sprak Wüst achteraf. “Ik ben blij dat het opgenomen is, want dan kan ik het nog een keer terugzien. Ik heb grote stukken gemist, omdat ik in mijn eigen herinneringen en emoties zat.”

Een explosie van licht en geluid, aangevuld met het applaus, geschreeuw en gejuich was het resultaat. Net zo was de waterval van lovende woorden en eretekens. "Als je alleen met een voornaam door het leven kunt, ben je heel groot", zei premier Mark Rutte in een videotoespraak. IOC-voorzitter Thomas Bach noemde beiden ware legenden. Directeur-bestuurder Herman de Haan van schaatsbond KNSB kende hen de oeuvreprijs toe en benoemde Kramer en Wüst tot ereleden. Verder werden de fonkelnieuwe namen voor de bochten in Thialf onthuld: de Sven Kramer-bocht voor de Zuid-bocht en de Ireen Wüst-bocht voor de Noord-bocht.

Het hele voorval overviel Wüst enorm. “Ze doen een soort van lasershowtje en dan krijg ik iets te zien op een scherm, dacht ik. Maar toen was er ineens een Ireen Wüst-bocht. Dat is een stukje waardering waarin je terugziet wat je voor de sport hebt betekend. Op dat soort momenten besef je pas hoeveel je hebt gedaan en hoe ‘groot’ je bent. Dat vervolgens al je familie en vrienden opgesteld staan, dat was allemaal heel persoonlijk en daardoor enorm mooi.”

Ook voor Kramer was de vernoeming van de bocht een bijzonder eerbetoon. “Ik ben wel blij met die bocht, want dat is wel een beetje de feestbocht”, grapte hij naderhand. Over de festiviteiten rond het afscheid had hij ook mooie woorden. “Ik wist niet zo goed wat ik er van moest verwachten. Ik heb wel vaker in een vol Thialf gezeten, alleen op een iets andere manier, uithijgend na een wedstrijd. Het is fijn om het zo te kunnen afsluiten, ook voor iedereen die er bij betrokken is in de organisatie.” Daarbij bedankte hij ook de kopstukken bij sportmarketingbureau House of Sports, die de twee schaatshelden jarenlang ondersteund hebben.

“Ze hebben mij er heel erg buiten gelaten”, zei Kramer. “Voor een control freak en een neuroot zoals ik best lastig. Het was goed dat ik twee weken in Verbier zat (voor een skivakantie, red.). Ik wist wel dat er wat aan zat te komen, maar niet in de hoedanigheid zoals het nu was.” Nuchter als hij is, relativeerde hij ook direct zijn rol van de afgelopen jaren. “Het is de grootste arrogantie om te denken dat je onvervangbaar bent. Bij de ene persoon heeft dat meer tijd nodig dan bij de andere, maar de bal zal altijd blijven rollen.”

En zo kwam er een einde aan de heerschappij van Sven & Ireen. De twee supersterren van het Nederlandse afscheid. Samen opgekomen en na al die jaren was er nu een gezamenlijk afscheid. Wüst: “Ik zei vandaag nog tegen Sven: wat superfijn dat ik dit met jou mag doen. Hoe mooi is het dat we samen zijn gekomen en nu samen afscheid mogen nemen.” En bij echt een allerlaatste terugblik voordat het feest in de loungeruimtes van Thialf echt kon losbarsten: “We zijn eigenlijk samen een tijdperk, waar nu een einde aan komt. Dit afscheid ga ik zeker nooit meer vergeten.”

Artikel is afkomstig van Schaatsen.nl. Klik hieronder om naar het artikel te gaan. 

Meer informatie >

Vorige pagina