De week van de vrijwilliger...

28 februari

Onze vrijwilligers zijn het kloppende hart van Thialf, zonder hun zouden we niet kunnen bestaan. Daarom zijn we enorm dankbaar dat 24 mensen zich dagelijks voor het huis van kampioenen inzetten. We stellen jullie graag voor aan Hans Telgen, met zijn verhalen en anekdotes leidt hij bezoekers rond door het schaatshart van de wereld.

De sinds 2016 gepensioneerde Hans heeft als Divisiedirecteur op vele plekken in de wereld gewoond en gewerkt. Sinds 2002 is zijn thuisbasis gevestigd in Heerenveen. “Doordat ik voor mijn werk veel weg was, kende ik hier eigenlijk niemand. Ik wilde graag een netwerk opbouwen en ik schaatste zelf in Thialf,” vertelt Hans. In 2016 viel zijn oog op onze oproep naar vrijwilligers en op 21 november datzelfde jaar gaf hij zijn eerste rondleiding. De rest is geschiedenis!

 

Samen met 15 rondleiders geeft hij bezoekers wekelijks een kijkje achter de schermen van Thialf. Toen hij begon, gaven de vrijwilligers zelf invulling aan de rondleidingen. “Als rondleider leef je van verhalen. In 2016 waren er veel verhalen over de verbouwing en er verschenen boeken over de historie. Vanuit deze grote hoeveelheid aan informatie besloot ik een ‘leidraad voor rondleiders’ van, pak hem beet, 40 pagina’s over Thialf te maken.“

 

Onder andere technische verhalen, verhalen over gevestigde bedrijven in Thialf, het reilen en zeilen in de topsport ruimte en Thialf als organisatie passeren in dit document de revue. Hans vertelt: “Voorheen was er niks. Verschillende verhalen zijn op zichzelf niet erg. Maar nu is er een basis waaruit wij kunnen putten. Elke rondleider heeft zijn eigen achtergrond. Zelf ben ik van huis uit scheikundige, ik heb een oud-speaker als collega en een oud-marathonschaatser. Wij hebben allemaal een andere inslag. Dit geeft elke rondleiding karakter en daar moet je niks aan doen. Dat maakt het leuk!”

 

Soms zijn er bedrijven die wel met 150 personen komen, maar de groepen per rondleider variëren van 5 tot 20 personen en hebben verschillende achtergronden. “Soms is het een familie maar het kan ook het managementteam van een bedrijf zijn. Sommige groepen hebben hier een vergadering of bijeenkomst.“ Er is genoeg stof voor een rondleiding van 5 uren, maar de beste rondleiding duurt niet langer dan 1,5 uur. “Anders is de concentratiespanning weg, er is een limiet in verwerken van informatie. Sommige groepen hebben een half uur, dan passen we de rondleiding aan op hun wensen,” legt Hans uit.

 

Hans heeft niet de illusie dat bezoekers alles onthouden: “Wat ze vaak aangeven is sfeer. Dat vind ik mooi. Ze glunderen als we een bekende schaatser tegenkomen. Laatst, tijdens de voorbereidingen voor de World Cup, kwamen we bijvoorbeeld Jutta Leerdam tegen. De mensen mochten met haar op de foto en hadden de dag van hun leven.” Het bijzondere aan vrijwilliger zijn bij Thialf is volgens Hans de wereldwijde bekendheid van het stadion: “Op het moment dat je in Limburg vertelt ‘Ik ben rondleider in Thialf’ dan zegt dat mensen meteen iets. Daarnaast zijn bezoekers altijd heel enthousiast. Ze kennen allemaal Thialf, maar niet de achterkant.”


Vorige pagina