De eerste meters zomerijs in Thialf: het voelt weer als thuiskomen...

15 augustus

Lange tijd was onzeker of er zomerijs zou komen in Thialf, maar op maandag 7 augustus kwamen ’s lands beste rijders en rijdsters voor het eerst in actie op het verse ijs van de Heerenveense schaatstempel. Met een lange zomer vol trainingen was het voor vele schaatsers weer even aftasten, maar is de consensus toch: het is thuiskomen.

Thialf had er op 7 augustus een speciaal moment van gemaakt. De Friese gedeputeerden Femke Wiersma en Eke Folkerts (beiden BBB) waren present om de officiële opening te verrichten. Zij reden na de gebruikelijke plichtplegingen een ronde met Irene Schouten en Marijke Groenewoud, de twee toprijdsters uit de formatie Team Albert Heijn Zaanlander. Vrijwel alle topploegen waren vertegenwoordigd op de eerste dag van het zomerblok in Heerenveen en waren er veel lachende gezichten te zien: we zijn weer thuis.

Want als je na een lange zomer niet enthousiast bent om weer op het ijs te stappen, kun je - om met de woorden van Jillert Anema te spreken - 'beter stoppen'. Dat enthousiasme is merkbaar, vindt Erwin ten Hove van Team IKO. “Een schaatser doet in de zomer heel veel dingen die niet per se bij het schaatsen horen. Dat is uniek. Het nadeel is dat je niet kunt doen wat je in de winter moet doen, maar het voordeel is dat je hard kunt trainen. Wij hebben de zomer vrij lang gemaakt door niet al vroeg het ijs op te gaan (in Inzell, red.).”

Team Reggeborgh en Team Jumbo-Visma reisden vorige maand wel af naar het Zuid-Duitse plaatsje om daar de eerste meters te maken op ijs. In vergelijking met de omstandigheden daar is het een verademing in Thialf, laten sommige rijders doorschemeren. Voor Team IKO staat de eerste week op het ijs in het teken van wennen, een fase die anderen al gehad hebben: “We zijn vorig jaar voor het eerst niet naar Inzell geweest, dat is eigenlijk de gebruikelijke lijn in de voorbereiding. We blijven in Thialf, hier hebben we volgens mij het beste ijs van Europa. Er is geen reden meer om weg te gaan.”
Benieuwd naar het hele artikel? Klik hier om verder te lezen.  

Wil jij ook schaatsen op het zomerijs van Thialf? Dat is mogelijk van 7 augustus t/m 15 september. 

Zowel recreatieve als wedstrijdrijders kunnen op de 400-meterbaan terecht. De 30x60-ijsbaan is voor shorttrack en kunstrijden in clubverband beschikbaar.

  • Shorttrack en Kunstrijden: tickets verkrijgbaar via Topsport NOORD. Klik hier voor meer informatie over de uren en trainingsmogelijkheden.
  • Langebaan: tickets zijn verkrijgbaar via de webshop van Thialf. Klik hier om onze openingstijden te bekijken of klik op de button hieronder om naar de webshop te gaan.
 
Tickets langebaan

Vorige pagina