Thialf ontvangt bezoek van Italiaanse delegatie...

29 februari

Als vervolg op het bezoek in december aan Milaan-Cortina omtrent de Olympische Winterspelen in 2026, heeft Thialf de afgelopen dagen een tegenbezoek georganiseerd in Nederland met de focus op succesvolle verbindingen, (top)sport, duurzame innovaties en onderwijs.

In aanloop naar de Olympische Spelen van 2026 ontving Thialf afgelopen zondag in een vol stadion tijdens het Daikin NK Allround & Sprint een selecte groep mensen uit Italië om de banden rondom de Winterspelen te versterken. Onder de aanwezigen was Fiera Milano uit Rho, de locatie waar de ijsbaan voor de Winterspelen 2026 wordt opgebouwd. Samen met experts van Daikin, Antea, Sidijk en Enduso werd er ingegaan op duurzame innovaties binnen Thialf en verschillende aspecten rondom de bouw en onderhoud van een ijsbaan. Na de presentaties werd er in de businessclub genoten van de magie van Thialf en maakte de delegatie kennis met (oud) Olympiërs, waaronder Thomas Krol. De dag werd afgesloten met een kijkje achter de schermen, inclusief een technische rondleiding.

In de daaropvolgende dagen bezochten we samen met de Gemeenten Rho en Baselga di Pinè diverse toonaangevende bedrijven en instanties, en werden contacten tussen de Nederlandse en Italiaanse partijen versterkt. In de monumentale Crackstate in Heerenveen werd de delegatie ontvangen door Burgemeester Avine Fokkens-Kelder. Er werd gesproken over de aanpak en impact van top- en breedtesport, en de verschillen/overeenkomsten tussen de aanwezige gemeenten.

De Italiaanse ambassadeur in Nederland, Z.E. Giorgio Novello, vergezelde de Italiaanse delegatie tijdens een ontmoeting met Commissaris van de Koning van Fryslân Arno Brok in de prachtige Statenzaal in Leeuwarden, waar het belang van de verbinding tussen beide landen centraal stond. Vervolgens brachten we samen met de Italiaanse ambassadeur een bezoek aan Wetsus om hen kennis te laten maken met duurzame watertechnologie en innovatief onderzoek, waaronder het recent gestarte onderzoek op het gebied van ijswetenschap ter bevordering van de schaatssport.

Bij Royal A-Ware kregen we een rondleiding door de state-of-the-art kaasmakerij in Heerenveen en als afsluiting van het programma bezochten we NHL Stenden en Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen. Hier doken we in de innovatieve mogelijkheden dat het onderwijs te bieden heeft en welke impact een samenwerkingsverband met het bedrijfsleven maakt.

Het bezoek heeft geleid tot aanzienlijke belangstelling voor veelbelovende toekomstige samenwerkingen tussen de Nederlandse en Italiaanse partijen. Namens Thialf danken we alle betrokkenen voor de warme ontvangst, rondleidingen en samenwerking!


Vorige pagina