Revalideren op rolletjes en glijdend herstellen van een voorste kruisband operatie!...

03 juli

Om beter en sneller te herstellen na een voorste kruisband operatie is door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een nieuw revalidatieschema ontwikkeld. In samenwerking met Innovatielab Thialf, Tjongerschans Ziekenhuis Heerenveen, Orthoradius, Thialf, Sportstad Heerenveen en TIGRA Heerenveen Fysiotherapie zijn de eerste deelnemers inmiddels begonnen met het revalidatieschema.

Een gescheurde voorste kruisband is een vervelende blessure voor een sporter. Gelukkig heeft niet iedereen een operatie nodig om een stabiele knie te krijgen. Mocht dit echter wel aan de orde zijn, zit daar een lange revalidatie aan vast. Pas na 9 tot 12 maanden kan men pas weer terugkeren op het sportveld. Slechts de helft van de patiënten na een voorste kruisbandoperatie keert terug op zijn oude sportniveau .

Dat moet beter en sneller kunnen dachten professor Ron Diercks, hoogleraar sportgeneeskunde en orthopedisch chirurg bij het UMCG, en Inge Stoter, manager van Innovatielab Thialf. De afdeling Orthopedie en Fysiotherapie  van het UMCG hebben daarom een nieuw revalidatieschema ontwikkeld. Schaatsen en skeeleren zijn daarbij onderdeel van de revalidatie.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat niet alleen bovenbeenspieren maar ook de kuit-, rug- en buikspieren erg belangrijk zijn voor een goed herstel na een voorste kruisbandoperatie. Daarnaast zijn balans en coördinatie van groot belang. Voor veel sporters is uren in de sportschool een saaie aangelegenheid. De oplossing voor deze tweestrijd leek gevonden in het schaatsen en skeeleren. Bij uitstek sporten om kracht, coördinatie en balans te trainen. Daarnaast vormt het een sportieve uitdaging voor de sporter en kan er daarmee plezier in het revalidatieschema worden gebracht.

Om wetenschappelijk te onderzoeken of het nieuwe revalidatieschema inderdaad haalbaar is om in te voeren na een voorste kruisbandreconstructie wordt een zogenaamd pilot onderzoek uitgevoerd. In dit onderzoek worden 15 patiënten gezocht die, op vrijwillige basis, het nieuwe revalidatieschema willen doorlopen. Gedurende het onderzoek worden krachtmetingen, coördinatie metingen en diverse vragenlijsten afgenomen om de voortgang goed in de gaten te houden.

Het onderzoek wordt gecoördineerd door Mark Zee, promovendus van de afdeling orthopedie van het UMCG. De medisch ethische toetsingscommissie van het UMCG heeft toestemming gegeven voor het onderzoek. Deelnemers worden begeleid door getrainde fysiotherapeuten betrokken bij het onderzoek. Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van de faciliteiten van TIGRA Heerenveen Fysiotherapie, Fysiotherapie Martini Ziekenhuis, Thialf en Sportstad Heerenveen.

Meer informatie >

Vorige pagina